Pivovar a fermentáreň medoviny

Vynovené a úplne nové múzejné expozície doplnia výrobné prevádzky Pivovaru a fermentárne medoviny: dve veľmi tradičné funkcie kláštora. Ich špecifikom bude nielen možnosť komentovanej prehliadky priestorov, kde budeme pivo a medovinu vyrábať, no i snaha o čo najväčšiu autenticitu pri ich výrobe. Súčasné výrobné a hygienické štandardy sú síce neporovnateľne prísnejšie ako pred stáročiami, no zachované lokálne recepty nám umožnia priblížiť sa k chutiam a vôňam týchto mokov presne tak, ako ich vnímali mnísi. Pivo a medovina bude po zahájení výroby na predaj nielen v lokálnej taverne „Pod lipami“ ale aj v múzejnom obchode – Cypriánovej lekárni.

Časová os

  • Pôvodný stav - prízemie E

    Takto vyzeralo prízemie objektu E koncom roka 2019. Tu bude pivovar a fermentáreň medoviny.

     

  • Začali sme hneď začiatkom roka 2020.

    Odstránilo sa všetko – podlahy, siete, kachlice, omietky…

  • Výstava na druhom nádvorí.

    Po znovuotvorení múzea a po skončení protipandemických opatrení sme spravili malú výstavu na druhom nádvorí o tom, ako bude vyzerať nový pivovar.

  • Priestory pre pivovar nachystané.

    Obnova interiérov objektu E je hotová. Aj časť prízemia, kde bude náš mikropivovar. Už máme aj predstavu, ako bude vyzerať. Začiatkom roka 2023 vyberieme dodávateľa jeho dizajnu. Ako to bude celé vyzerať – to bude ozajstné prekvapenie!

  • Prvé časti dizajnu pivovaru dodané.

    Už to začína ísť do finále. Prvé technologické celky mikropivovaru aj s novým opláštením sú privezené do priestorov, kde bude prebiehať výroba piva.

  • Všetky časti dizajnu pivovaru dodané.

    Už len stačí správne pozapájať všetky časti technológie a môžeme začať variť prvú skušobnú dávku piva. Začneme tradičným medovým pivom – Romualdom.

  • Dnes ochutávame prvú várku piva z nového pivovaru.

    Uvarili sme takzvaný honey z medovicového medu: vrchne kvasené pivo, nepasterizovanéa nefiltrované s pridaním lesného medu z Pienin a Zamaguria. Po troch týždňoch zrenia je dokonalé!